De natuur van Costa Rica
328120
HomeReisfotografie10 tips om vogels te fotograferen op reis

10 tips om vogels te fotograferen op reis

Vogels fotograferen
Canon EOS 5D mark III, 100-400mm lens op 400mm. Iso 1600 Diafragma f5,6 sluitertijd 1/640s

 Reisfotografie vogels

Als je een natuur liefhebber bent en ook nog eens van fotograferen houdt dan moet je natuurlijk op gegeven moment wel een vogeltje op de foto zetten… 😉 En dan blijkt ineens dat die rottige kleine vogeltjes echt heel erg lastig zijn om op de gevoelige plaat vast te leggen. En ja tuurlijk, eigenlijk is alle natuur lastig, lastiger dan mensen fotograferen. Ze zijn vliegensvlug en heb je net scherp gesteld met veel pijn en moeite, zit het alweer op een andere tak. Ik ben zelf niet een echte vogel fotograaf maar als ik mooie beestjes zie kan ik dat in het algemeen niet weerstaan.

Dus leek het me leuk om mijn tips op een rijtje te zetten. Voeg gerust jouw tips toe in de comments hieronder! Onder elke foto zal ik de technische gegevens vermelden; camera, lens, sluitertijd en diafragma. En iso natuurlijk.

Vogels fotograferen
Canon EOS 5D mark III, lens 100-400mm op 400mm diafragma f 5,6 sluitertijd 1/320s iso 1600

Tips om vogels te fotograferen

  1. Gebruik een flinke telelens: dit is misschien een voor de hand liggende. Vogels zijn over het algemeen schuw dus om – vooral kleine – ze beeldvullend te fotograferen zul je toch echt een forse telelens moeten hebben. Gebruik je een 300mm lens bijvoorbeeld op een normale (niet full frame) camera dan heb je al een bereik van 480mm. Daar kom je al een heel eind mee!
Vogels fotograferen
Canon EOS 5D mark III, lens: 100-400mm op 360mm. iso 1000 Diafragma 5,6 sluitertijd 1/400s

Begin met een makkelijk onderwerp. Dus niet met de allerkleinste vogeltjes maar kijk eens naar watervogels zoals aalscholvers of reigers en begin daarmee te oefenen. Omdat deze vogels groter zijn, zijn ze trager als een klein vogeltje zoals je hierboven op de foto ziet. Dat maakt het net iets makkelijker om scherp te stellen en ook nog tijd te hebben om af te drukken.

  • Vogels fotograferen
    Reiger in vlucht. Vogels fotograferen |papertravels.nl
    Canon EOS 5D mark II, lens 100-400mm op 400mm iso 500. Sluitertijd 1/1250s bij f5,6

    Wil je een vogel in vlucht fotograferen dan werkt het vaak goed om eerst scherp te stellen op het punt waarvan je verwacht dat de vogel langs komt. Als je kijkt naar de foto van de blauwe reiger; ik focuste handmatig op de plek waar ik hoopte dat de reiger heen zou vliegen. Haalde vervolgens de camera van de autofocus stand af en dan maar wachten tot de vogel opvliegt. Volgen met je lens en afdrukken op het moment dat de vogel bijna bij het punt is aangekomen waar je hebt scherp gesteld. Afdrukken! Dit is duidelijk geen waterdichte methode maar met een beetje mazzel kan het wel goede plaatjes opleveren.

  • Vogels fotograferen
    Canon EOS 5D mark II, lens 100-400mm iso 1600 f5,6 op 1/400s

    Haal je camera van de automatische stand af. Een vogel in een boom zit vaak hoger als jij. Je moet je camera dus omhoog richten. Gevolg is vaak dat je veel licht in beeld hebt. Donkere stukken waar takken zitten en waarschijnlijk zoveel tegenlicht dat je camera gaat onderbelichten. Gevolg is een vogel in silhouet en een heldere achtergrond. Om dat te voorkomen richt je je camera naar een plek in de boom waar geen fel licht is te zien. Kijk welke belichting je camera aangeeft (kun je door de zoeker onderin beeld zien) en zet je camera vervolgens op de M stand. Zet de gegevens handmatig erin die je net hebt gezien. Maak een controle foto om te zien hoe de belichting is en ga aan de slag. Kleine correcties kun je achteraf nog doen maar een volledig onderbelichte foto is moeilijk te corrigeren.

  • Vogels fotograferen
    Vaste startplek voor dit ijsvogeltje. Canon EOS 5D mark II, iso 400. Diafragma 5,6 1/320s

    Zoek plekken op waarvan je weet dat vogels elke keer weer terugkomen. De allereerste foto in deze post is gemaakt vlak voor onze hut in Sumatra. Deze honingvogels (exacte naam weet ik niet!) kwamen af op de fel gekleurde bloemen en genoten daar van de nectar. Ga rustig ergens in de buurt zitten en wacht gewoon tot de vogels weer terugkomen. Als je dan al hebt scherp gesteld op het punt waar je denkt dat ze weer komen kun je snel de foto maken. Wel door je lens blijven kijken want ze zijn alweer weg als je eerst nog moet aanleggen… 😉

  • Vogels fotograferen
    Compact camera shot! Canon Powershot G12
    Sluitertijd 1/1000s bij f4,5

    Gebruik een snelle sluitertijd; ten eerste omdat je een telelens gebruikt. Doordat je meer inzoomt zul je ook meer last hebben van vibraties en bewegingen van jezelf. Voorkom dit door een snelle sluitertijd te gebruiken (sluitertijd moet gelijk zijn of sneller als de zoom afstand van je lens. Voor een 400mm lens dus minimaal 1/400s.)

  • Vogels fotograferen
    Canon EOS 5D mark II, lens 100-400mm. Iso 640. Diafragma 5,6 sluitertijd 1/500s

    Stel scherp op het oogje van de vogel. Dat betekent meestal dat je de camera van de automatische selectie af moet halen. Ik bedoel niet dat je hem van de autofocus af moet halen, maar zorg wel dat jij degene bent die bepaalt waar er scherp gesteld moet worden en niet je camera. Kies een punt die het dichts bij het oog zit en hou dat aan. Als je de vogel in beeld ziet stel je scherp op het oog, hou  de ontspanknop half ingedrukt en beweeg de camera naar de juiste compositie en druk af. En dat dan heel snel natuurlijk.. 😉

  • Vogels fotograferen
    Ara’s zijn relatief makkelijk. Groot en brutaal! Canon EOS 5D mark II, iso 1250. Diafragma 5.6 sluitertijd 1/1250

    Heb geduld… Deze had misschien helemaal bovenaan moeten staan, maar geduld is misschien wel de allerbelangrijkste factor bij het fotograferen van vogels en wild in het algemeen. Rondrennen en verwachten dat je een goede foto van een vogel te pakken krijgt is niet ideaal (alhoewel een lucky shot natuurlijk altijd kan!) Ga dus ergens zitten waarvan je weet dat er vogels zitten en dan maar wachten. Om je een idee te geven; voor die ene foto helemaal bovenaan heb ik er uiteindelijk denk ik een stuk of 30 gemaakt. Omdat het voor onze hut gebeurde hadden we natuurlijk alle tijd maar het duurde al met al twee uur voor ik tevreden was.

  • Vogels fotograferen
    Hoe drukker de achtergrond hoe meer het afleid van je onderwerp. Canon eos 5D mark II. Lens 100-400mm op 350mm. Iso 2000 Diafragma 5.6 bij 1/100s (ik leunde ergens op!)

    Kun je met een compact ook goede foto’s maken van vogels? Ja, dat is zeker mogelijk, maar soms wel lastiger. Alhoewel je tegenwoordig superzooms hebt die met gemak 600mm focale lengte halen waardoor je heel dichtbij kan komen. Let dan wel op je sluitertijd! Nadeel van een compact is dat ze trager zijn met afdrukken. Dit kun je ondervangen door al van tevoren scherp te stellen op het punt waarvan je hoopt dat de vogel land. De foto hierboven van de ijsvogel op het rode voederbakje is gemaakt met een compact camera. Dan wel een waar je alles handmatig in kunt stellen.

  • En dan als laatste; gebruik een groot diafragma zodat de achtergrond mooi vaag wordt. Dat lukt niet tot minder goed met een compact maar met een telelens zeker wel. In negen van de tien gevallen zal dat geen probleem zijn omdat je je diafragma toch wel open zet om genoeg licht binnen te laten maar ook als er meer dan voldoende licht is, is het handig om niet een te klein diafragma te kiezen.
  • Vogels fotograferen
    Had je hier alle takken erachter scherp gezien dan was het vogeltje helemaal weggevallen in de achtergrond

    Volgende keer in de serie reisfotografie; hoe ga je om met slecht licht in restaurants?

    1. Prachtig! Die colibri! Fijne tips trouwens, en kijk vooral uit naar je volgende. Altijd een drama is restaurants. ’s winters maak ik gewoon geen foto’s en ik beken eerlijk dat ik vroeg reserveer, of zelf kies voor lunch, voor betere foto’s. Maargoed dat komt volgende keer aan de orde =D

    Leave a Comment

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    You might also like