Prambanan tempel
30400
HomeOm te zienPrambanan tempel – Java
IndonesieIndonesie

Prambanan tempel – Java

Prambanan tempel op Java

Het lijkt alweer zo lang geleden dat ik op Java was en daar een bezoek bracht aan de Prambanan tempel.

De tempel, een van de highlights van een trip naar Java is slechts een uur rijden vanaf Yogyakarta. Het is geopend van 6 uur s’ morgens tot 6 uur ’s avonds en het is de moeite waard om een bezoek aan het einde van de dag te plannen. De zonsondergang is spectaculair zoals je kunt zien op de foto’s die ik daar genomen heb.

Het enige nadeel is dat je niet de enige bent. Dus fotograferen is wel enigszins met hindernissen.

Wat is de Prambanan tempel?

Prambanan is een Hindoeïstische tempel, oorspronkelijk gebouwd door Rakai Pikatan, koning uit de Sanjaya dynastie van het Mataram koninkrijk in Centraal Java. De tempel dateert van het jaar 850 en is daarmee enige decennia jonger dan de Borobodur die op ongeveer 50 km noord-west van Prambanan ligt.

De Borobodur is overigens een boeddhistische tempel en gebouwd door de Syailendra dynastie.

Hoogte

Met 47 meter hoog is de Prambanan een klein stukje hoger dan de Borobodur. Koning Pikatan bouwde de tempel om de hindoe goden te eren en om het feit te vieren dat hindoeisme terug keerde naar Java na een lange tijd waarin boeddhisme hoogtij vierde.

De Prambanan tempel werd verlaten rond de 10e eeuw. Wat daar de exacte oorzaak van was is niet helemaal duidelijk. Volgens sommigen door een uitbarsting van nabij gelegen Mount Merapi, volgens anderen door politieke onrust. Het koninkrijk verplaatste zich naar Oost Java.

Hoe dan ook; de elementen kregen de volgende eeuwen vrij spel op Prambanan en raakte langzaam maar zeker in verval. Een hevige aardbeving in de 16e eeuw deed daar nog eens een schepje bovenop.

In 1811 ontdekte de Engelse de twee torens van het complex min of meer per ongeluk, maar het duurde nog tot 1930 voor er begonnen werd met de restauratie.

Zonsondergang

De restauratie is nog steeds ongoing en recente aardbevingen hebben gezorgd dat weer een gedeelte van het complex is beschadigd.

Oorspronkelijk bestond het complex uit maar liefst 240 individuele stenen temples, maar velen daarvan zijn veranderd in ruines. Het complex kan worden onderverdeeld in drie zones.

De buitenste zone werd omringd door een muur die verdwenen is. Het is een open plek die gebruikt werd door priesters en aanbidders.

De middelste zone heeft 224 kleine altaars gerangschikt in vier concentrische cirkels rondom het centrale gedeelte. Deze altaars werden Candi Perwara genoemd, ‘guardian temples’.

De centrale ruimte is waar de belangrijkste tempels waren gebouwd. Er zijn 8 hoofd tempels en 8 kleinere in dit gebied, maar elk is de moeite waard om te bekijken en prachtig gemaakt.

Wat mag je niet missen

De meeste highlights zitten in het centrale gedeelte. Waarvan de volgende plekken niet mogen ontbreken in je bezoek aan prambanan tempel.

  • De tempel van Shiva. Deze is het grootste en met de meeste details.
  • De Shiva tempel heeft een groot beeld van de god, welke vreemd genoeg geplaatst is op een lotus bloem, wat het symbool van boeddhisme is. Het beeld wordt gezien als bewijs dat de koning die de tempel oorspronkelijk liet bouwen een soort versmelting van de beide religies toeliet.
  • De tempel van Vishnu heeft een prachtig beeld van de god en details gesteenhouwd die het verhaal van Khrisna vertellen.
  • De tempel van Brahma laat in de muren het verhaal zien van Ramayana en heeft een groot beeld van Brahma in de kamer.
  • Drie kleinere tempels voor de Shiva tempel zijn opgedragen aan vahana oftewel het vervoer van de goden. Van de drie vahana tempels is alleen het beeld van Shiva’s stoer nog in het altaar.
  • Het ramayana ballet wordt op bepaalde dagen bij de tempel opgevoerd. Dansers laten het verhaal van Ramayana zien met prambanan in de achtergrond.
Prambanan tempel

Praktische info

Zoals gezegd is Prambanan een uur rijden vanaf Yogyakarta met de bus of via huurauto of taxi.

Open van 6 tot 6 en aanrader om aan het eind van de dag te gaan voor de zonsondergang.

Toegang kost $ 25,- voor buitenlandse toeristen en $ 4,- voor locals. Draag bedekkende kleding. Een sarung wordt aangeboden bij de ingang.

Als je de legendes wilt horen en wat de diverse symbolen allemaal betekenen is het de moeite waard om een gids te huren. Dit kost ongeveer $ 15,-

Check hier alle posts over Java

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like