Review Systeemcamera Olympus E-M10 III

door Simone

Al heel lang ben ik op zoek naar een lichtere camera om mee te nemen op stedenreizen of voor korte tussendoor trips. Ik probeerde er al best wel veel: van een ‘professionele’ compact camera tot de kleine spiegelreflex die er is (Canon 100D – die inmiddels is opgevolgd door de Canon 250D volgens mij) tot gewoon mijn telefoon. Maar het was het allemaal net niet helemaal. Althans niet wat ik ervan wil. Want uiteindelijk gaat het om jouw verwachtingen ten opzichte van wat je koopt nietwaar?

Systeemcamera

Naar een systeemcamera had ik al vaker zitten loeren. Ik heb regelmatig mensen in de workshop gehad met een systeemcamera en was wel gecharmeerd van de combinatie klein en licht met goede resultaten. Maar een goede systeemcamera is niet perse goedkoop dus het werd een afweging. Uiteindelijk heb ik alle camera’s die niet aan de verwachtingen voldeden verkocht en met het overgebleven geld heb ik de Olympus gekocht.

Ontstoken schouder

Eigenlijk kocht ik de Olympus als een soort van snelle noodactie want de dag voor ik naar Turkije zou gaan werd ik wakker met een schouder die niet meer wilde meewerken. Maar dan ook echt niet. Ik twijfelde zelfs even of ik wel mee moest gaan maar toch maar gedaan en in allerijl deze camera gekocht. Ik ging overigens niet voor de Olympus maar de voor de Canon. Na uitgebreid gesprek met de verkoopster bij Cameranu uiteindelijk toch voor de Olympus gekozen. En ben er blij mee! In Turkije had ik in eerste instantie alleen het standaard lensje van 14-42mm en dat voldeed prima maar voor de volgende reis naar Newcastle wilde ik toch wel iets meer opties en kocht de 40-150mm erbij. Kijk lichtsterk is ie niet, maar de lens kost dan ook maar € 199,-. Dus niet superveel. (Wat veel is, is nogal persoonlijk. Ik ben gewend aan hoge prijzen aangezien de meeste lenzen die ik koop professionele lenzen zijn. Dus wat ik weinig vind, kun jij wel veel vinden…)

Review Olympus

Pluspunten

Natuurlijk heeft de camera pluspunten anders zou ik er niet zo blij mee zijn maar het blijft een consumentencamera met de bijbehorende minpunten. Maar eerst de plussen!

 • Licht en klein. Zeker als je de camera gebruikt met de standaard lens is het een klein cameraatje dat niet in je broekzak past maar toch wel in je handtas. Met de zoomlens erop is ie iets volumineuzer maar alsnog lekker licht en staat zeker in geen verhouding tot het gewicht van mijn spiegelreflex.
 • Raw fotografie is mogelijk
 • Er zit een app bij voor je mobiel en wifi dus gemaakte foto’s kun je meteen uploaden als je op reis bent. Let op dat je dan wel in jpg en raw fotografeert. Als je alleen in raw werkt doet de app het niet! Suf maar eer ik daar achter was…. Dat staat dus niet goed vermeld.
 • Makkelijk belichting aanpassen
 • Alle opties zijn op de camera aanwezig.
 • Meerdere lenzen zijn mogelijk
 • Benaderd scherptediepte het beste van alle camera’s die ik heb uitgeprobeerd
 • Foto’s zijn helder en scherp
 • Scherpstellen gaat makkelijk. Ik gebruik zelf altijd middenpunt of een ander punt en dus niet de automatische scherpstelfunctie.
 • Je kunt behoorlijk close fotograferen met de standaard lens
 • Ook een pluspunt vind ik dat je minder opvallend bent als je aan het fotograferen bent. Soms schrikt zo’n groot apparaat behoorlijk af. Mensen vinden je minder ‘eng’ als je een kleine camera hebt… Ja echt…!

Minpunten

Uiteraard zitten er ook mindere kanten aan de camera. Of de punten hieronder voor jou gelden is helemaal afhankelijk van jouw manier van fotograferen. Wat vind je belangrijk en wat minder? Natuurlijk kan de camera niet wedijveren met mijn Canon EOS 5D mark IV. Dat is nu eenmaal een andere klasse. Dus ik heb puur gekeken of de foto’s bruikbaar zijn voor mijn blog, eventueel print en wat ik wel en niet prettig vind aan de camera

 • Contrast beheersing is soms lastig in de volle zon
 • Scherptediepte had voor mij nog wel wat vager gemogen
 • Het kantelscherm aan de achterkant was handiger geweest als je het ook om had kunnen draaien. Nu vind ik de functionaliteit daarvan minder handig
 • Zoals al genoemd vind ik de app handig maar níet handig is dat je in raw én jpg moet fotograferen (of alleen in jpg natuurlijk) om de app te kunnen gebruiken. Dat betekent dat ik naderhand alle jpg’s weer weg moet gooien. Niet handig.
 • ’s Avonds fotograferen is een uitdaging, maar dat is bij bijna alle camera’s zo. Wel zijn de beelden op hoge iso echt minder goed bruikbaar. Voor sfeerimpressie is het prima maar verwacht geen hoge kwaliteit.
Op iso 6400 behoorlijk wat ruis, maar als sfeerplaatje nog wel bruikbaar
 • Door het oculair kijken geeft een digitaal beeld dat een beetje trilt. Het is bruikbaar maar niet heel fijn om mee te werken. Wel handig dat je het uberhaupt hebt. Veel systeemcamera’s hebben helemaal geen oculair meer maar alleen het scherm op de achterkant. En bij volle zon zie je daar echt niet veel op dus op zich een plus. De kwaliteit hiervan had wat beter gekund.
 • Rood overstraalt snel (zie hieronder) Andere felle kleuren gaan beter

De zoom van de 40-150 gaat niet heel soepel. Die had wel wat beter mogen lopen maar de kwaliteit van de foto’s is prima.

Update: Helaas ging de 40-150mm al vrij snel stuk. De zoom werkte vanaf het begin stroef dus ik vermoed dat er al iets niet helemaal goed is. Jammer want de lens werkte verder prima.

Al met al vind ik het een prima camera voor het geld dat je ervoor neerlegt. Ik ben er in ieder geval erg blij mee en ga het zeker voor korte trips vaker gebruiken. Heerlijk om niet die zware camera mee te hoeven sjouwen!

Review Olympus

Delen is fijn!

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een comment achter