Home Reisfotografie Ik ga op vakantie en ik neem mee… welke camera??

Ik ga op vakantie en ik neem mee… welke camera??

door Simone

Licht of zwaar?

Mateloos jaloers kan ik er op zijn. Mensen die op vakantie gaan en niet meer dan hun telefoon mee hebben om wat snapshotjes te schieten. Zo fijn om zo licht bepakt te zijn! Op het dieptepunt sjouw ik al gauw een kilo of tien aan camera apparatuur mee. Hoe verder weg de reis is des te meer er nodig is. Tenslotte wil je ook niet in een land als Madagaskar aankomen met alleen een 50mm lens. Weinig kans op een leuke foto van die schattige lemurs. En dus gaat de 100-400mm lens mee. Maar die is zwaaaaaarrrrr…

Steeds minder

In de loop der jaren merk ik wel dat ik steeds minder mee ben gaan nemen. Tegenwoordig doe ik een citytrip met mijn camera (ja ok wel die grote zware camera) en slechts 1 lens. De 50 mm 1.4. Perfect voor bijna alle omstandigheden. Niet groot en past in mijn handtas (die dan natuurlijk wel is aangepast op de maat van mijn camera. Soms neem ik de 85mm 1.8 ook mee voor als ik wat minder dichtbij wil staan. Handig voor markten of voor andere shots met mensen in actie. Bovendien hou ik van mijn 85mm.

Welke camera neem je mee op reis

Maar elke keer weer als er een nieuwe camera uit komt die gouden bergen beloofd, kom ik in de verleiding om zo’n multi-functionele camera te kopen. Eentje met een zoombereik van 15-800mm. Die je kunt gebruiken in de wildernis van Afrika en in de wildernis van Rome. Die goed is voor die ene closeup van een leeuw of voor een foto van het Colosseum…

Maar die kwaliteit…

Ik heb natuurlijk last van beroepsdeformatie want ik heb sterk de neiging om elke gemaakte foto (snapshot of niet) op 100% formaat te bekijken op imperfecties. En dat kun je – over het algemeen – beter niet doen bij de gemiddelde compactcamera. Wat dan ook precies de reden is dat ik nog steeds loop te slepen met die grote zware camera. Want ondanks dat ik maar 1 of 2 lenzen meeneem tegenwoordig blijft het een aanzienlijk gewicht. En als je door een stad loopt te sjokken gaat dat wel meewegen.

Dus… had ik net bijna een nieuwe camera gekocht. Een Canon Powershot G3X met een zoombereik van 24-600mm maar op het laatste moment toch maar niet gedaan want ik ken mezelf een beetje. Heb ik hem straks in huis en vind ik het toch weer tegenvallen… Zucht…

Wat nemen jullie mee op vakantie? Alleen je telefoon of ook een “echte” camera? Tips zijn welkom!

Update: Ik heb uiteindelijk dus wel een kleintje gekocht. Een Sony Cybershot DSC-HX60. Eentje met een zoombereik van 24-720mm (vergeleken met een spiegelreflex) Hij is lekker klein en dat was uiteindelijk een van de belangrijkste punten. Want ik weet nu al dat ik straks toch stiekem mijn grote camera meeneem, maar dan is dit een handig cameraatje voor erbij. Kan ik dat grote ding gewoon af en toe laten liggen… Hoe het bevalt? Dat moet nog blijken maar zal ik zeker binnenkort meer over vertellen! Misschien na onze vakantie in Griekenland. Wellicht neem ik dan alleen het kleine dingetje mee… (insert geschokte emoji)

Dit vind je misschien ook leuk

9 comments

Bart Oomen 13 augustus 2017 - 08:38

Ik heb gekozen voor de Canon G7X. Niet een heel groot zoombereik (24-100 mm omgerekend) maar wel lichtsterk (1.8-2.8). Vooral vanwege die lichtsterkte heb ik ‘m gekocht.

Antwoord
Simone van den Berg 13 augustus 2017 - 09:12

Ik heb inderdaad ook naar de G7 gekeken maar voor het lichtsterke gebruik ik dan toch mijn grote Canon. Althans daar draait het meestal op uit.. 🙂 Ik heb ooit wel de voorloper van de G7X gehad dus fijne camera is het zeker…

Antwoord
Sabrina 13 augustus 2017 - 10:23

Ik heb alleen een systeemcamera, inderdaad vooral om het gewicht. De Sony Nex 3n. Is ondertussen al wat ouder, maar ben wel te spreken over de kwaliteit en interface 🙂

Antwoord
Simone van den Berg 14 augustus 2017 - 20:18

Ja de Sony Nex is ook een fijne camera inderdaad!

Antwoord
Ronaldo Geven 15 augustus 2017 - 08:35

Inderdaad blijft een kwaliteits camera niet te overtreffen in al zijn mogelijkheden. Ik was dus ook eigenlijk van plan een leuke camera te kopen. Echter, ik heb onlangs een nieuwe GSM gekocht (Samsung S7) en ben echt achterover gevallen van de kwaliteit van de foto’s. Die zijn werkelijk zo helder en scherp dat je menig (gewoon) cameraatje daar in verslaat. En voor de foto’s voor de vakantie en de foto’s van gerechten waar ik ze voor gebruik (met wat hulp van snapseed) is dat momenteel goed genoeg.

Antwoord
Simone van den Berg 15 augustus 2017 - 16:40

Ja de foto’s van de Samsung zijn inderdaad prachtig! Heb al een paar keer mensen met die telefoon langs zien komen… Ik zou bijna (bijna he) overstappen van mijn Iphone naar de Samsung…

Antwoord
Yvon 21 augustus 2017 - 21:33

Ik ben altijd onderweg met een Canon 5D mark IV (en grip) met 70-200 mm 2.8 en 50 mm 1.2. Een heel gewicht en gesleep maar voorlopig zou ik echt niks anders willen. 😅
Foto’s met sommige telefoons zijn inderdaad vaak verrassend  mooi maar op een groot formaat geprint? Het is natuurlijk maar net voor welk doel je de foto’s gaat gebruiken. 

Antwoord
Simone van den Berg 21 augustus 2017 - 22:59

Ja dat is waar maar toch… Ik heb getwijfeld maar toch mijn mark IV in de kluis gelaten. En nu op stap met de 100D en een kleine cybershot van Sony. Eens kijken hoe dat bevalt… En voor een klein tripje naar Griekenland vind ik het nog wel ok om te doen want daar zijn we al vaker geweest en nou ja dan maak ik toch minder foto’s. Een onbekende bestemming is een ander verhaal.

Antwoord
Yvon 22 augustus 2017 - 17:17

 Ik ben echt reuze benieuwd naar je ervaringen!  
Mijn broer sleurde altijd met een Nikon spiegelreflex maar heeft sinds kort een kleine Leica. Is er ziels gelukkig mee en alleen  voor zijn echte hobby architectuur fotografie komt de Nikon weer voor de dag. Eigenlijk toch ook wel mooi als je kunt kiezen… 
Als je met de auto op vakantie bent is het ook makkelijker natuurlijk. Dan neem je gewoon toch alles mee. 😉

Antwoord

Laat een comment achter